Ingredienser

300 g smör
2,5 g saffran
1 l mjölk
500 g kesella 1 %
1 tsk salt
2 dl socker
2 ägg
3,25 l vetemjöl
3 dl russin till garnering
1-2 ägg för pensling
Gör så här
Smula ner jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull och rör ner saffran. Häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervarmt (37 grader).
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet och sockret. Rör tills det har löst upp sig. Blanda i äggen och eventuellt russinen. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 60 minuter.
Arbeta degen några minuter i degbunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet om det blivit över något sen tidigare. Baka ut degen till lussekatter och lägg på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter.
Garnera med russin och pensla med ägg.
Grädda lussekatterna mitt i ugnen i 250 grader, 7-10 minuter.
Ät så många du orkar, nygräddade lussebullar är svåra att överträffa...
(Saffran hör verkligen till favoriterna och kan förgylla mer än man anar. En solgul fisksoppa som jag lyckats komma över förtjänar ett stor guldmedalj.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar