22 november 2006

Ska man baka ska det smaka

Det stundande lussebaket blir faktiskt inte det första i år. Har redan lyckats knåpa ihop drygt 60 bullar (somliga mer seriösa än andra, lillbrorsans bomb är nog favoriten hittills) med småsyskonen. Vårt bak blev i varje fall en smärre succé med stora och saftiga bullar, och jag tänkte därför dela med mig av vårt superba recept på förträffligt goda lussekatter.

Ingredienser

100 g jäst för söta degar
300 g smör
2,5 g saffran
1 l mjölk
500 g kesella 1 %
1 tsk salt
2 dl socker
2 ägg
3,25 l vetemjöl

3 dl russin till garnering
1-2 ägg för pensling

Gör så här

Smula ner jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull och rör ner saffran. Häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervarmt (37 grader).

Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet och sockret. Rör tills det har löst upp sig. Blanda i äggen och eventuellt russinen. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 60 minuter.

Arbeta degen några minuter i degbunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet om det blivit över något sen tidigare. Baka ut degen till lussekatter och lägg på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter.

Garnera med russin och pensla med ägg.

Grädda lussekatterna mitt i ugnen i 250 grader, 7-10 minuter.

Ät så många du orkar, nygräddade lussebullar är svåra att överträffa...

(Saffran hör verkligen till favoriterna och kan förgylla mer än man anar. En solgul fisksoppa som jag lyckats komma över förtjänar ett stor guldmedalj.)

Inga kommentarer: